Aanbouw in achtertuin

Met een aanbouw aan je woning of bedrijfspand creëer je eenvoudig extra ruimte. Een aanbouw wordt meestal gebruikt om de woonkamer te vergroten of om bijvoorbeeld een serre te bouwen. Maar er zijn meer toepassingen denkbaar. Voor een aanbouw aan de woning en het plaatsen van de fundering (heipalen) waarvoor dus geheid moet worden is altijd toestemming van de gemeente nodig. Vraag de vergunning tijdig aan, ruim voordat de werkzaamheden starten. Houd er ook rekening mee dat als je een aanbouw aan de achterzijde van de woning laat plaatsen hiervoor slechts een bepaald percentage van de achtertuin mag worden gebruikt.

Een ruime werkkamer

Je kunt een extra werkkamer op de begane grond realiseren door een aanbouw te laten plaatsen. Ideaal als je veel thuis werkt en dit liever niet aan de keukentafel wilt doen. Zo’n extra ruimte is ook wel zo prettig als je voor je werk cliënten aan huis ontvangt zoals bijvoorbeeld een pedicure, psycholoog of schoonheidsspecialiste doet. Je kunt deze mensen dan in alle rust behandelen of een consultgesprek met ze hebben zonder dat andere huisgenoten hier hinder van hebben of jullie door hen juist worden gestoord.

Een slaapkamer op de begane grond

Het kan ook erg praktisch zijn om een slaapkamer op de begane grond te realiseren. Een gehandicapt kind kan hier gebruik van maken maar ook als je zelf of je partner hulpbehoevend is of wordt kan een slaapkamer op de benedenverdieping heel handig zijn. Hiervoor kun je een aanbouw aan je huis laten bouwen inclusief toilet en badkamer indien gewenst en als hier voldoende ruimte voor is. Dit is een ideale oplossing als een traplift niet kan worden gerealiseerd of als dit voor de gehandicapte bewoner geen optie is. Maar ook als extra slaapkamer voor een inwonende ouder of ander familielid kan een aanbouw natuurlijk prima dienst doen.

Hogere verkoopwaarde van de woning

Het laten realiseren van een aanbouw heeft nog een extra voordeel. Hiermee verhoog je de verkoopwaarde van de woning. Je maakt het huis immers geschikt voor bijzondere toepassingen en dat kan aantrekkelijk zijn voor een koper. Maar een waardevermeerdering kan ook een nadeel zijn als je huis in een regio staat waar de huizenmarkt het niet goed doet. Bedenk dit wel voordat je gaat verbouwen en als je van plan bent om op een zeker moment de woning te verkopen.

Kom meer te weten over aanbouw en bekijk de aanbouw info website.