Boom snoeien

Een boom snoeien is iets wat mensen vaak (laten) doen één keer per jaar. Als je een boom hebt, is het vaak raadzaam om in de winter de boom te snoeien. Zo zijn alle oude takken weg en kan de boom in de lente weer aangroeien. Vaak snoeien mensen bomen om te zorgen dat de boom een bepaalde vorm behoudt of dat deze niet te hoog groeit en bijvoorbeeld de zon blokkeert in de zomer. Je kan ervoor kiezen om de boom zelf te snoeien of je kiest ervoor om dit te laten doen door een hovenier.

Het voordeel van een hovenier is dat deze er veel verstand van heeft en precies weet wat en hoeveel er van de boom gesnoeid kan worden. Ook heeft de hovenier het juiste gereedschap om de werkzaamheden uit te voeren. Als het gaat om een hele grote boom met dikke takken, dan kan zelfs een kettingzaag goed van pas komen.

Het gaat hier voornamelijk om:

  • het snoeien van takjes
  • het opruimen van zaagafval
  • het mooi maken van bomen
  • het kappen van bomen
  • het rooien van bomen
  • het verzorgen van bomen
  • het zagen van bomen bij boomziektes

Voor meer informatie over vergunningen en het kappen kun je het beste bomen kappen bekijken (externe website).

Hoe snoei je een boom?

De beste manier om een boom te snoeien is allereerst om op te zoeken of het soort dat jij hebt wel gesnoeid moet worden in dat seizoen. Het kan zijn dat het beter is voor de boom om dit niet tijdens de winter te doen, maar bijvoorbeeld in de zomer. Het zou zonde zijn als je dit van tevoren niet goed uitzoekt en de boom hierdoor doodgaat, terwijl je denkt het juiste te doen. Als je dit hebt uitgezocht, dan kan je van start gaan.

Zorg dat je de dubbele koppen wegsnoeit bij een tak die recht omhoog groeit. Op de stam van de boom haal je de zijtakjes weg. Het beste is ook altijd om wat takken weg te halen als deze tegen elkaar aan schuren. Op die plekke waar het schuurt, kunnen namelijk schimmels ontstaan en dat is niet gezond voor de boom.

Arbeidsintensief

Het is wijsheid om een kleinere handzaag te gebruiken voor het zagen van de takken. Als het gaat om veel dikkere takken, dan kan je eventueel een grote zaag gebruiken. Let wel dat dit vaak veel zwaarder is om te zagen. Daar kun je je flink op verkijken. Al helemaal als je hierbij nog moet balanceren op een ladder. Bij het snoeien van een zware of grote tak is het altijd goed om deze met een touw vast te binden. Zo voorkom je ongelukken en hoef je je geen zorgen te maken waar de tak neervalt als je deze losgezaagd hebt.