Kasteeltuin

Een kasteeltuin, anders dan een stadstuin, is een tuin die is aangelegd in de omgeving van een kasteel. Een kasteel kan vele soorten tuinen hebben. Zo zie je vaak een kasteeltuin in de Franse stijl met fonteinen en symmetrische lijnen. Dit is vaak een imposante tuin die een heel groot deel grond bezet. Vaak kunnen bezoekers van het kasteel door deze tuin heenlopen om al het moois te bewonderen. Ook heb je kasteeltuinen die bescheidener zijn aangelegd. Of waar bijvoorbeeld groenten en fruit verbouwd wordt. Vergeten groenten die verbouwd en bereid kunnen worden. Of bijvoorbeeld rozenstruiken uit de eeuw waarin het kasteel werd bewoond.

Onderhoud van een kasteeltuin

Het is van belang dat een kasteeltuin goed onderhouden wordt. De tuin is het visitekaartje van het kasteel. Bovendien is het van algemeen belang dat dit erfgoed goed behouden blijft. Het onderhoud van een kasteeltuin is moeilijker dan het lijkt. Allereerst is het de bedoeling dat de tuin zo wordt aangelegd als hoe het er toentertijd uitzag. Er moet dus een erfgoedhistoricus aan te pas komen om dit in kaart te brengen aan de hand van archiefmateriaal. Er zijn vaak ontwerpen of schetsen in het archief die weergeven hoe de tuin er toen bijlag. Ook wordt er gekeken naar de stijl van het kasteel, hier wordt de tuin dan qua ontwerp op aangesloten. Ook kijkt een erfgoedhistoricus goed naar de omgeving van het kasteel. Het kan zijn dat er meerdere plekken zijn die van historisch belang zijn en op elkaar moeten worden aangesloten qua stijl.

Erfgoedhovenier en vrijwilligers

Een erfgoedhovenier komt er ook aan te pas om de juiste plantensoorten te planten. En het juiste onderhoud hiervoor te verrichten. Dit moet namelijk vaak volgens bepaalde richtlijnen gebeuren om het erfgoed te bewaken. Ook kan het gaan om planten die special verzorging nodig hebben waar niet veel mensen verstand van hebben. Vaak wordt na de aanleg van de tuin, de tuin onderhouden door vrijwilligers.

De vrijwilligers doen vaak het grove snoeiwerk en houden het onkruid weg uit de tuin. Het kost immers behoorlijk veel tijd om zulke specifieke tuinen goed te onderhouden. Al helemaal als het kasteel elke dag bezoekers krijgt en iedereen door de tuin kan lopen. De erfgoedhovenier komt eens in de zoveel tijd langs om het specialere werk te verrichten. Het gaat hierbij om specifieke snoeiing of het juist stileren van de heg.